سینمای بالیوود (Bollywood) نام غیررسمی صنعت فیلمسازی هند است که برخلاف هالیوود (Hoolywood) آمریکا، یک مکان مشخص فیزیکی ندارد. اما امروزه این نام در فرهنگ لغات انگلیسی آکسفورد ثبت شده و مورد استفاده سینماگران و عموم مردم قرار میگیرد.
صد سال پس از اینکه نخستین فیلم سینمای هند «راجا هریش چاندرا» به نمایش عمومی درآمد، در شصت وششمین جشنواره بینالمللی فیلم کن، صدسالگی سینمای بالیوود جشن گرفته شد. این مراسم در 25 اردیبهشت 1392 برگزار شد. 105 سال فعالیت مداوم و تولید بیش از هزار فیلم در هر سال، بالیوود را صنعتی پررونق و پولساز کرده است.
دیباکر بانرجی: یکی از چهار کارگردان فیلم بمبئی تاکیز- در جشن صدسالگی بالیوود، در انتقاد به این نام میگوید: «سینمای هند میتواند از سایه بالیوود بیرون بیاید و مانند سینمای کشورهای دیگری چون ژاپن، تایلند یا ترکیه دیده شود. این دستاورد بزرگی برای سینمای هند خواهد بود. این اتفاق دارد میافتد و من به خاطرش خوشحالم.»
فیلمسازان این کشور با بیش از یک میلیارد نفر جمعیت، اصرار دارند که سینمای هند از نظر سبک و گویش، فراتر از بالیوود است.
آمیتاب باچان: هنرپیشه پیشکسوت و بلندآوازه سینمای هند، در یکی از کنفرانسهای مطبوعاتی خود گفت: «به نظر من سینمای هند، هویت خودش را دارد و ارجاع دادن آن با واژهی بالیوود ، در رقابت با هالیوود درست نیست.»
علیرغم بی علاقگی فیلمسازان این کشور، برای استفاده از این نام برای صنعت فیلم هند، سینمای بالیوود در بین عموم مردم پذیرفته شده و دربرگیرنده هویت سینمای این قاره کهن است.
پس از مطلب دانلود 50 فیلم برتر تاریخ سینمای جهان، با ما همراه باشید تا با ده فیلم برتر سینمای بالیوود آشنا شوید.
معرفی ده فیلم برتر سینمای بالیوود در صد سال اخیر:
در این فهرست علاوه بر فیلمهایی که از سینمای بالیوود در رتبهبندی سایت IMDB امتیاز خوبی کسب کردهاند، فیلمهایی که برای دهه چهل و پنجاهیهای عزیز بسیار خاطرهانگیز هستند نیز قرار دادهایم. امیدواریم از این تجدید خاطره لذت ببرید.
1-شعله (1975) – SHOLAY
وقتی صحبت از سینمای بالیوود باشد، به هیچ عنوان نمیتوان این فیلم خوش ساخت و جذاب را نادیده گرفت. فیلمی که یکی از بهترین فیلمهای سینمای هند است.
44 سال از یکه تازی جِی و ویرو بر پردههای سینماهای جهان، از جمله ایران میگذرد. این دو توسط تاکور، افسر پلیس اجیر شدهاند تا انتقام کشته شدن خانواده تاکور را از شرور و راهزن معروف، جبارسینگ بگیرند.
به دلیل فشار اداره سانسور هند در زمان نمایش فیلم برای آن دو پایان ساخته شده است. در نسخه اول جبارسینگ به دست عدالت سپرده میشود اما در نسخه دوم به دست تاکور کشته میشود.
نسخه اصلی و بدون سانسور این فیلم زیبای سینمای بالیوود ، در سال 1990 پس از پانزده سال در دسترس عموم قرار گرفت.
کارگردان: رامش سیبی
بازیگران: درمندرا، آمیتاب باچان، سانجیو کومار، هما مالینی
مدت زمان: 204 دقیقه
امتیاز 8.2 در IMDB
یکی از ترانههای زیبای فیلم شعله را در این ویدئوی کوتاه مشاهده فرمائید.
2-باج، روزی روزگاری در هند (2001) – LAGAAN
مردم دهکدهای در هند در اعتراض به خراج سنگینی که استعمارگران انگلیسی حاکم بر آنها وضع کرده بودند، در مسابقه کریکت بین اهالی بومی با انگلیسیها شرطبندی میکنند. این فیلم حماسی، ورزشی زیبا، سومین فیلم هندی زبان سینمای بالیوود است که نامزد جایزه اسکار شده است.
باج و یا در بعضی ترجمهها خراج، علاوه بر فروش خوب در گیشه سینمای بالیوود، برنده جوایز بینالمللی زیادی شده است. از جمله این جوایز میتوان به جایزه ویژه مخاطبان جشنواره لوکارنو، ده جایزه در جشنواره بینالمللی فیلم هند و هفت جایزه در جشنواره ملی فیلم هند اشاره کرد.
کارگردان: آشتوش گواریکر
بازیگران: عامر خان، گریسی سینگ، آمیتاب باچان (راوی)
مدت زمان: 224 دقیقه
امتیاز 8.1 در IMDB
3-مادر هند (1957) – MOTHER INDIA ( اولین کاندید اسکار برای سینمای بالیوود )
یکی از قدیمیترین فیلمهای سینمای بالیوود و اولین فیلم هندی که نامزد جایزه اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان شد ولی با اختلاف یک رأی برنده این جایزه نشد.
داستان این فیلم ملودرام، درباره زن فقیری به نام «رادا» است که در مبارزه برای نجات پسرانش از زندان، در برابر جامعه فاسد، تلاش میکند به اصول اخلاقی خود پابند باشد.
کارگردان: محبوب خان
بازیگران: نرگس دات، سونیل دات، راج کومار، راجندرا کومار
مدت زمان: 172 دقیقه
امتیاز 8.1 در IMDB
4-راهنما (1965) – GUIDE
وقتی مردم ساده دهکده، یک راهنمای تور قدیم را با یک حکیم اشتباه بگیرند حتما ماجراهای جالبی اتفاق خواهد افتاد. این حکیم قلابی با الهام از خاطرات عشق گمشده خود، مشغول ارشاد مردم دهکده میشود.
این فیلم قدیمی سینمای بالیوود ، با اقتباس از کتابی به همین نام، نوشته نویسنده معروف انگلیسی زبان هندی، R. K. Narayan ساخته شده است.
کارگردان: ویجی آناند
بازیگران: دو آناند، وحیده رحمان
مدت زمان: 183 دقیقه
امتیاز 8.5 در IMDB
5-سنگام (1964) – SANGAM
یکی از اشکآورترین فیلمهای سینمای بالیوود را راج کاپور ساخته است. داستان درباره دو دوست، یکی فقیر و دیگری ثروتمند است که هر دو عاشق «رادها» دوست دوران کودکی خود هستند. پسر پولدار به نفع دوست فقیر، از دختر میگذرد. مرد فقیر بعد از شنیدن جواب منفی از پدر دختر، برای اثبات خود وارد نیروی هوایی میشود.
ترانه معروف این فیلم (مِره من کی گنگا) تا سالها ورد زبان مردم بود. در این ترانه لحظه وصال عاشق و معشوقه را، به مقدسی سنگام، که محل تلاقی دو رود مقدس هندوها یعنی رود گنگ و رود جمنا است، تشبیه میکند.
کارگردان: راج کاپور
بازیگران: راج کاپور، ویجینتی مالا، راجندرا کومار
مدت زمان: 238 دقیقه
امتیاز 7.6 در IMDB
برای دوستداران فیلم سنگام، یکی از ترانههای زیبای آن را برای تجدید خاطره، در این قسمت قرار دادهایم.
6-دیوار (1975) – DEEWAR
تقابل بین خیر و شر، یکی از مولفههای آشنای نه تنها سینمای بالیوود ، بلکه تمام صنعت جهان است. با این موضوع هزاران اثر هنری ساخته شده است و بعد از این نیز ساخته خواهد شد. زیرا زوایای پیدا و پنهان این سوژه آنقدر گسترده است که هرگز تکراری نخواهد شد.
داستان دیوار روایتگر تقابل دو برادر، یکی شرور و دیگری پلیسی وظیفه شناس است. برادر شرور که کارگر ماهری در اسکله بوده و در پی اتفاقاتی سر از گروه تبهکاران درمیآورد، برادر کوچک خود را در لباس پلیس، بین وظیفه قانونی و مهر برادری در موقعیتهای بدی قرار میدهد.
کارگردان: یاش چوپرا
بازیگران: آمیتاب باچان، شاشی کاپور، پروین بابی، نیتو سینگ
مدت زمان: 176 دقیقه
امتیاز 8.1 در IMDB
7-سه احمق (2009) – 3 IDIOTS (از خوبهای کمدی سینمای بالیوود )
این فیلم محبوبترین فیلم کمدی سینمای بالیوود در خارج از هند است. همچنین جزو 10 فیلم پرفروش سینمای هند محسوب میشود.
داستان درباره سه دوست است که در زمان دانشجویی قرار میگذارند، ده سال بعد همدیگر را پیدا کنند و ببینند کدام یک موفقترند. صحنههای خندهداری در فلشبک به گذشته این افراد رقم میخورد.
کارگردان: راجکومار هیرانی
بازیگران: عامر خان، کارینا کاپور، رانگاناتان مدهوان، شارمان جوشی، بومان ایرانی
مدت زمان: 171 دقیقه
امتیاز 8.4 در IMDB
8-سعادت (1971) – ANAND
داستان درباره مرد بیماری است که تصمیم دارد قبل از مرگ به بهترین شکل زندگی کند و خوشبختی واقعی را احساس کند. او در این مسیر، با نگاهی نو درون خود را میکاود و به فلسفه زندگی پی میبرد.
کارگردان: هریشیکش موکرجی
بازیگران: راجش خانا، آمیتاب باچان، سومیتا سانیال
مدت زمان: 123 دقیقه
امتیاز 8.8 در IMDB
9-سرزمین مادری (2004) – SWADES
یکی دیگر از فیلمهای برجسته کارگردان فیلم باج که کاندید دریافت جایزه اسکار بود، در سال 2004 فیلم سرزمین مادری را به سینمای بالیوود ارائه نمود. اگرچه در فروش گیشه موفق نبود، اما تحسین بسیاری از منتقدین را به خود جلب کرد.
یکی از درخشانترین بازیهای شاهرخ خان را در این فیلم شاهد هستیم. وی در نقش دانشمندی که برای ناسا کار میکند، وقتی برای بردن دایه خود به هند برمیگردد با واقعیت زندگی و ریشههای خود روبرو میشود.
فقر، بیسوادی، اختلاف طبقاتی، کودکان کار، تنها بخشی از مشکلات مردم زادگاه اوست. برای کمک به مردم سرزمیناش راهی طولانی و دشوار در پیش رو خواهد داشت.
کارگردان: آشوتوش گواریکر
بازیگران: شاهرخ خان، گایاتری جاشی، کیشوری بالال
مدت زمان: 195 دقیقه
امتیاز 8.3 در IMDB
10-نوای چشم بند (2018) – ANDHADHUN – از فیلمهای جدید سینمای بالیوود
داستان فیلم درباره پیانیست نابینایی است که در منزل یکی از هنرمندان مشهور هند با بدن بیجان صاحبخانه مواجه میشود و باید گزارش قتلی را به پلیس بدهد که شاهد آن نبوده است. سلسه ماجراهای این فیلم معمایی، و رازهایی که یکی پس از دیگری آشکار میشود، حس کنجکاوی تماشاچی را به شدت تحریک میکند.
این فیلم یکی از برترین فیلمهای سال 2018 سینمای بالیوود است. در برخی منابع، نام این فیلم را ملودی کور ترجمه کردهاند.
کارگردان: سریرام راغاوان
بازیگران: آیوشمان کورانا، رادیکا آپته
مدت زمان: 139 دقیقه
امتیاز 8.5 در IMDB
صنعت سینمای بالیوود از پرکارترین صنایع فیلمسازی جهان است. انتخاب بین بیش از هزار فیلم، که هر سال در این کشور ساخته میشود، کار آسانی نیست.
ویژگی بارز فیلمهای هندی، علاوه بر رقص و آواز، با درون مایههایی از تقابل خوبی و بدی شناخته میشود. سینمای بالیوود برای نوستالژیدوستان، یادآور فیلمهایی مانند ملکه مارها، قانون، آواره، دروغگوی بزرگ، دل و صدها عنوان فیلم دیگر است.
شما با کدام یک از فیلمهای معرفی شده در این نوشته خاطره دارید؟
سینمای هند دارای ویژگی های منحصر به فردی است که مخاطب خود را از سایر مخاطبان سینما متمایز می کند. اعتراض به فاصله شدید طبقاتی و تلاش برای دفاع از حقوق مستضعفان و محرومان، شاکله اصلی سینمای هند را در بر میگیرد که برای مردم اروپا چندان قابل درک نیست. در واقع جوامعی که مسیر دمکراسی و برابری طبقاتی را سالها قبل طی کرده اند، قادر به درک اهمیت این مفهوم در سینمای هند نیستند. از طرف دیگر این آرمان والای انسانی و اجتماعی همان گمگشته صدها میلیون هندی است که پروسه توسعه سیاسی و اقتصادی را با توجه به اهمیت کاهش شکاف طبقات اجتماعی، تجربه می کنند. سینمای هند سوپاپ اطمینان اعتراضات اجتماعی به تغییرات حاصل از توسعه اقتصادی در این کشور است. سینمای هند التیام بخش زخم های کهنه جامعه محروم این کشور از ظلم فئودالیزم است که اینک به شکل بزرگنمایی شده و با اغراق توانمندی های مردم ضعیف، روی پرده بزرگ سینما به نمایش گذاشته می شود، چیزی شبیه یک فریاد بلند بر سر آنها که صدای مظلومان را در گلو خفه کرده اند. این تفکر حتی اگر به شکل زننده ای برای سایر ملل دنیا، اغراق آمیز باشد، برای یک میلارد و یک صد میلیون جمعیت هندوستان، جنبه ای آرمانی دارد.
از زحمتی که در تهیه این مطلب کشیدید ممنونم.
جناب آقای نرجه، از تحلیل تأمل برانگیز و آموزنده شما درباره ویژگیهای سینمای هند سپاسگزارم.
تو بحث کمدی کدوم قشنگتره ؟
من تقریبا بیشترشونو دیدم واقعا عالی هستن
فیلم دنگال و ستاره های روی زمین که از شاهکارهای بالیووده رو چرا ننوشتین؟.اگه براتون امکان داره فیلمهای هندی که اقتباس از هالیوود یا سینمای کشورهای دیگهس رو هم ذکر کنید.خیلی از فیلماشون در اصل کپی آثار خارجی هست
فیلم ویر زارا شاید فردایی نباشد پی کی باغبان و من در غربت هستم هم از شاهکارای فیلم سازی هندوستانه یعنی عالین عالی
بنظر من جای فیلم دریشیام خیلی خالیه.شاید جزو پنج فیلم برتر بودن یکم زیادیه،ولی جزو ده تا هست…دوستانی ک ندیدن حتما ببینن،بازی آجی دوگان فوق العاده اس
فیلم paa و pk هم ذکر میکردید
فیلم دوداس با بازی شاهرخ خان را فراموش کرده اید؟
پی کی ۲۰۱۴
دنگال ۲۰۱۶
دریشیام ۲۰۱۵
میلیونر زاغه نشین ۲۰۰۸
پدمن ۲۰۱۸
این فیلم ها رو هم اضافه کن وگرنه لیستت به درد سطل آشغال میخوره
سلام
اګر درمورد سینمای هند معلونات بیشتری دارید به ادرس شخصی من بفرستید بعید از لطفتان خواهد بود.
تو این لیست جای فیلم فنا خالیه خیلی فیلم خوب و احساسی بود.
فیلم باغبان چی شد
فیلم سرزمین مادی یک فیلم بسیار فوق العاده بودم و یکی از شاهکار های شاهرخ خان لود به دوستان پیشنهاد می کنم که حتما این فیلم فوق العاده رو ببینید و در این لیست فیلم دوداس با بازی شاهرخ خان و ایشواریا کم است
یه چند تا فیلم هست مه باید تو لیست جای میگرفت
فیلم استثنایی من برای تو چه کسی هستم با بازی زیبا مادهوری دیگزیت عزیز
فیلم داماد عاشق عروس رو میبره و داره یه اتفاقایی میفته با بازی های بیاد ماندنی شاهرخ و کاجول عزیز
فیلم راجا هندوستانی با بازی عالی امیر خان و جوهی چاولای دوست داشتنی
فیلم مغول اعظم با بازی ماندگار دلیپ کومار افسانه ای
فیلم پاکیزه با بازی فوق العاده مینا کوماری عزیز
پس فیلم بگو عشق هست با بازی ریتیک روشن کو؟؟؟
فیلم از نسل آفتاب هم خیلی قشنگه
سلام ادمین
ممنون از مطالبتون در باره فیلمهای خوب بالیوود . خاطرات گذشته مرا خیلی خوب زنده کردید فیلمهایی که نام بردید واقعا از بهترینهای بالیوودند . بالیوود با شعله نامی شد این یه حقیقته گرچه اینها جزء ۱۰ فیلم مشهور بالیووده ولی بقول دوستان آثاری مثل باغبان و …. در بینشون خالی بود خب شاید این نشون میده بالیوود در گذشته خیلی بهتر از الان عمل میکرده کما اینکه شخصا دیدن فیلم های خوب هندی رو به فیلم های آمریکایی حتی ترجیح میدادم ولی جدیدا اون جذابیت رو از دست داده و تغریبا سالهاست دیگه اثر جذاب جدیدی نمیبینیم شاید یکی از مهمترین دلایلش اینه که نسل جدید بیشتر از گذشته تلاش میکنه اروپایی یا آمریکایی به نظر برسه اینکه چرا احتمالا مربوط به جهانی شدن هویت ملت هاست ….. !
خب امیدوارم شما هم موفق باشید .
یا فیلم هندی خوب ندیدی یا به اندازه کافی فیلم خوب ندیدی!
سکسکه
باجرانگی بهایجان
خاموشی
سلطان
تره نام
پی کی
ستاره های روی زمین
دنگال
توالت
پدمن
سوپر ۳۰
نیوتن
کوئین
سانجو
بارفی
آسمان صورتی است
پینک
پیکو
ظرف ناهار
مدرسه انگلیسی
و…
سلام من فکر می کنم آثار بازیگرانی مثل عامرخان را شما باید نگاهی بیاندازید.
به شخصه فکر می کنم خیلی از آثار سینمای بالیوود چون برگرفته از اخلاقیات هست. بسیار بهتر از هالیووده.